Inzicht in auteursrecht

Muzikanten en muziekartiesten schrijven over het algemeen hun eigen muziek of gebruiken muziekfragmenten en songteksten van andere bronnen bij de compositie van hun liedjes en muziekwerken. Geschreven composities kunnen bestaan uit hele liedjes, refreinen of instrumentale tracks. Een muziekwerk bestaat uit een reeks losse woorden, zinnen of pianotoetsen, die uitsluitend tot doel hebben een muzikaal idee of thema over te brengen op de luisteraars. Voor juridische doeleinden wordt onderscheid gemaakt tussen GELUIDEMuziek en gedempte muziek. Terwijl de eerste melodische muziekstukken omvat die herhaalde noten hebben, omvat de tweede op harmonie gebaseerde muziek die geen herhaalde noten heeft.

Muziekcomposities kunnen ook bestaan uit geluidsopnamen. Geluidsopnamen worden niet als composities beschouwd omdat de opname ervan uitsluitend bedoeld is voor openbaar vermaak. De term "geluidsopnamen" verschilt van muziekcomposities. Geluidsopnamen kunnen in alle soorten media worden gebruikt, maar de meest gebruikte methoden zijn uitzending, compact disc, videoband, muziekvideo en satellietradio. In tegenstelling tot muziekcomposities, waarvoor een licentie nodig is om winst te maken en die beschermd zijn door auteursrechtwetten, worden geluidsopnamen niet beschermd door enige auteursrechtwetten en kunnen zij vrijelijk door iedereen worden gebruikt voor elk wettig doel. Dit gezegd hebbende, is het belangrijk dat muziekartiesten, producenten en artiesten die geluidsopnamen maken de wetten op het auteursrecht begrijpen, zodat zij hun werken goed kunnen beschermen en oneerlijke concurrentie van andere artiesten kunnen voorkomen.

Muziekartiesten en producenten die geen geluidsopnamen hebben om hun muziek te promoten, kunnen zelfgemaakte versies maken om hun talenten te laten zien. Reclamespots zijn, net als advertenties, televisieshows en films, legaal gebruik van geluidsopnamen, behalve wanneer het product in feite een product van illegaal gedrag is. Reclames, vooral die welke op kinderen zijn gericht, moeten toestemming hebben van de ouders of van de voogden van de kinderen, om blootstelling aan ongepast materiaal te voorkomen. Bovendien kunnen muzikanten en producenten advies inwinnen bij advocaten die gespecialiseerd zijn in muziekwetgeving om mogelijke rechtszaken of juridische problemen te vermijden die verband zouden kunnen houden met hun muziek en hun geluidsopnamen.

Sources for this article:

Contact

NIEUWSBRIEF