Geluidsopnamen - Wettelijke bescherming voor muziek

Geluidsopnamen zijn wettelijke bescherming voor opgenomen geluiden, zowel live muziek als opgenomen vooraf opgenomen geluiden. Hieronder vallen geluidsopnamen, muziek, liedjes, opnamen van interviews en toespraken, soundbites, muziekvideos, muziekopnamen enz. Radiostations waarop muziek wordt gedraaid hebben hun eigen bescherming, aangezien zij de masters of het auteursrecht van de muziek bezitten. De meeste radiostations beheren ook verzamelcentra die de opnamen voor lange tijd bewaren.

Geluidsopnamen worden op twee manieren gemaakt: fysiek met behulp van instrumenten als een bandrecorder, digitaal met behulp van computerprogrammas en digitaal met behulp van een magnetische bandopname-machine. Digitale geluidsopnamen kunnen worden opgeslagen op CD, cassettebandjes en LPs (fysieke bandopnamen). Media zoals vinyl, compact discs, bestanden, digitale opnamemedia enz. zijn de verschillende media die worden gebruikt om audio-opnamen op te slaan. Professionele geluidsopnamestudios maken ook DVD-films, videobanden, video-CDs en videoprojectoren met opgenomen geluid.

Magnetische bandopname is een ander proces voor het maken van opgenomen geluidsopnamen. Dit proces wordt voornamelijk gebruikt in de film- en televisie-industrie, om live actiescènes op te nemen. Voor magneetbandopnamen worden media als spoelen, platen, CDs, DVDs, VHSs, PC-diskettes en andere compact disks gebruikt. Audio-opnamen op andere media worden meestal gekopieerd naar compact disks met behulp van eigen methoden, zoals audio-cds en dvds.

Sources for this article: