Bladmuziek voor beginners

Bladmuziek is een geschreven of gedrukte versie van muzikale notatie die gebruik maakt van muzikale symbolen om de toetsen, tonen of octaven van een specifiek lied of instrument aan te duiden. In tegenstelling tot de gedrukte boeken of handleidingen in het Engels, Duits, Arabisch of andere talen, is het voornaamste medium voor bladmuziek blanco papier (of soms verzegeld perkament). Hoewel bladmuziek al honderden jaren bestaat, werd het waarschijnlijk aan het eind van de 18e eeuw in Duitsland uitgevonden door Christian Streicher. Streicher gebruikte een machine die een "graphe" werd genoemd, wat is afgeleid van het Franse woord "graphe". De graphe bevatte ook de muzieknotatie, met de letters en cijfers op de achterkant van het blad.

bladmuziekbladmuziek

Learn To Play Piano And Sheet Music

Bladmuziek is een geschreven of gedrukte versie van muzieknotatie die gebruik maakt van muzikale symbolen om de toetsen, tonen of octaven van een specifiek lied of instrument aan te duiden. In tegenstelling tot de gedrukte boeken of handleidingen in het Engels, Duits, Arabisch of andere talen, is het voornaamste medium voor bladmuziek blanco papier (of soms verzegeld perkament). Hoewel bladmuziek al honderden jaren bestaat, werd het waarschijnlijk aan het eind van de 18e eeuw in Duitsland uitgevonden door Christian Streicher. Streicher gebruikte een machine die een "graphe" werd genoemd, wat is afgeleid van het Franse woord "graphe". De graphe bevatte ook de muzieknotatie, met de letters en cijfers op de achterkant van het blad.

}

Nadat hij zijn eigen systeem had ontwikkeld, ontwikkelde Streicher een taal, in de eerste plaats om zijn muziekpartituur bij te houden (waarvan hij altijd een kopie bij zich had). In zijn vroegste vormen was dit type geschreven document niet meer dan een grootboek, waarbij de bladen werden gelabeld met nummers en woorden. De evolutie van de bladmuziek werd vooral gekenmerkt door de vooruitgang in de druktechnologie. De eerste bladmuziekuitgaven werden gedrukt op gewoon, ivoor gebonden boekpapier. Aan het eind van de negentiende eeuw maakte de uitvinding van de automatische drukpers het mogelijk om op grotere schaal bladmuziek te publiceren, terwijl nieuwe papiersoorten werden ontworpen die duurzamer en geschikter waren voor drukwerk.

Heden ten dage wordt bladmuziek vaak gebruikt om het zichtlezen te oefenen. Zichtlezen was, net als de meeste aspecten van de muziektheorie, een van de gebieden waar de experts over de hele wereld aan werkten, en tot vrij recent waren de beste leraren op dit gebied mannen als Johannes Brahms en Carl Orff. Vandaag de dag kan een leerling bladmuziek leren lezen in ongeveer twee uur, gebruik makend van dezelfde methodes die deskundige bladlezers gebruiken. Dat betekent dat een zichtlezer de muziek van Händel, Haydn, Mozart, Elton John, Bach, Vivaldi, en vele andere beroemde componisten kan spelen, zonder een hele carrière te hoeven maken om deze kunst te bestuderen!

Sources for this article:

Contact

NIEUWSBRIEF